Музей „Литературна Стара Загора“ – една емблематична за града ни институция


Музей „Литературна Стара Загора“ в съответствие със спецификата си, осигурява оптимална възможност за пълноценен контакт и ефективно творческо ползуване на притежаваните уникални колекции, за популяризиране и приобщаване на обществото към духовното наследство на видни старозагорски и български писатели.

Посети

Работно време

 • Зимно

  октомври – май

 • понеделник – петък

 • 9:00 до 18:00 ч.
 • събота

 • 9:30 до 18:00 ч.
 • неделя

 • Почивен ден
 • ЛЯТНО

  юни – септември

 • понеделник – петък

 • 9:00. до 18:00 ч.
 • събота и неделя

 • 9:30 до 18:00 ч.

Музей „Литературна Стара Загора“ – една емблематична за града ни институция, в съответствие със спецификата си, осигурява оптимална възможност за пълноценен контакт и ефективно творческо ползуване на притежаваните уникални колекции, за популяризиране и приобщаване на обществото към духовното наследство на видни старозагорски и български писатели.

Експозицията на Музей „Литературна Стара Загора“ включва два основни естетически, дифузирани, теоретико-научно разработени и атрактивно визуализирани панорамни корпуса, така че интериорно-функционалният му модел е подчинен на опцията за един съвременен, модерен музей: Първият корпус обема – „Късно Възраждане“, „Българска литературна класика“, „Символизъм и експресионизъм“ (80-те години на XIX в. – 40-те години на XX в.); докато във Втория корпус са съсредоточени  – „Съвременна българска литература“, „Психологически реализъм и екзистенциален магизъм“, „Модернизъм“ (след 30-те и след 50-те години на XX в.). В този смисъл, цялостната литературно-документална панорама на експозицията е изградена в два идейно-символни културологични топоси:

В началото – регистрация на личностите на двамината, родени в Стара Загора, видни възрожденски дейци, книжовници, общественици и просветители Александър Екзарх и Захарий Княжески; В края – естетико-експозиционно динамично представяне на новоизлезли и прѝносно оценени от литературната критика и културната общественост произведения на старозагорски автори. Като символично-демаркационно и естетико-идейно свързващо звено между двата литературно-експозиционни корпуса са оригинално, но и художествено развити, ярките творчески индивидуалности, приливащи в национално-консолидиращи и европейски универсални духовни явления – „Иван Вазов“ и „Пейо Яворов“, регистрирани също във фондовете на Музей „Литературна Стара Загора“.

 • Открийте богатството на старозагорските автори

Стара Загора е поетичен феномен. Няма такъв град нито в българската, нито в европейската литературна история. За период, по-кратък от век, в Стара Загора са родени или работили автори, творчеството на които отдавна е надхвърлило националните ни граници: П. Р. Славейков, Кирил Христов, Георги Бакалов, Николай Лилиев, Димитър Подвързачов, Гео Милев, Веселин Ханчев, Георги Илиев, Д. Б. Митов, Никола Икономов, Георги Райчев, Иван Хаджихристов, Иван Мирчев, Магда Петканова…

С основателна гордост, на 31 март 1961 година, с решение на Градския народен съвет наследниците на безценното литературно богатство откриват музейна експозиция, която грижовно нарекли дом – Дом „Литературна Стара Загора“. Само за няколко години са събрани експонати и архиви – оригинали, ръкописи, бележници, снимки и документи, книги, лични вещи и уникални предмети.

Към богатата колекция са добавени и много произведения на изкуството – картини, графики, скулптури. „Литературна Стара Загора“ се утвърждава като истинско духовно средище!

За съжаление, през пролетта на 1991 г., Законът за реституцията остави музея без дом! И оттогава, повече от 22 години архивите са под ключ, далеч от очите на хората. Складиран в кашоните е уникалният поетичен дух на града.

Да мислим за бъдещето на Музей „Литературна Стара Загора“ означава да мислим за емблемата, за символа на града на поетите. Защото в Стара Загора самият въздух, пропит с аромата на липи, ухае на поезия…