Всяка сряда, беседата за всички посетители на Музей „Литературна Стара Загора“ е безплатна, а входната такса за деца и ученици е 1 лев.

Посетителите ще имат възможност да научат любопитни факти за живота и творчеството на старозагорските писатели и поети. Инициативата „Литературна сряда“ е чудесна възможност за младите хора, бъдещето на нашия град, да се приобщят към духовното наследство и прозренията на старозагорските творци. Модерният и иновативен Литературен дом на старозагорските писатели ще обогати и задълбочи знанията на учащите за културните и естетически процеси, ще открои мястото на нашия град върху националната културно-историческа карта.

Не случайно, „град на поетите“ е наречена именно Стара Загора. Много от творците, оформили облика на националната българската литература са родени тук или житейският им път ги е свързал със старозагорския ареал. Своят духовен отпечатък тук са оставили творци като Даскал Петър Иванов, Иван Вазов, Кирил Христов, Пейо Яворов, Георги Райчев, Николай Лилиев, Георги Бакалов, Георги Илиев, Димитър Подвързачов, Иван Хаджихристов, Гео Милев, Никола Икономов, Иван Мирчев, Веселин Ханчев и редица други.

Посетителите ще имат възможност да разгледат богатата експозиция на Музей „Литературна Стара Загора“, съхранила множество оригинални ръкописи, снимки, старопечатни книги, различни документи и лични вещи на старозагорските творци.

 

bg_BGБългарски
bg_BGБългарски