ВЕЧЕР ЗА ГОЛЕМИЯ МАЙСТОР НА СЛОВОТО Отбеляза 145 години от рождението на поета Кирил Христов

С литературна вечер „Споделени мисли за Кирил Христов“ бе отбелязана 145- годишнината от рождението на поета. Събитието бе организирано по инициатива на единственото училище у нас, което носи името му и се състоя с подкрепата на община Стара Загора и Музей „Литературна Стара Загора“.
Кратък филм за старозагоркия поет, създаден от възпитаници на училището, постави начало на празничната вечер. По-късно прозвучаха и любими стихове на Кирил Христов в изпълнение на ученици, а техните ръководители споделиха мисли и интересни факти от творческия и житейски път на поета. Документално есе, основано върху богатото литературно и епистоларно наследство на Кирил Христов в Музей „Литературна Стара Загора“, прочете Иван Матев , директорът на музея. Той сподели също, че Кирил Христов е единственият български поет след Вазов, който носи признанието „народен“.
Участие в литературната вечер взеха още директорът на Държавен архив Стара Загора – Галентин Караславов и ръководителят на ОУ „Кирил Христов“ – Господин Балакчиев. Той припомни,че училището се гордее със свой собствен музей , който съхранява ценни вещи, документи, седем портрета и
пишещата машина на поета.
Специални гости на вечерта бяха заместник кметовете Милена Желева и Иванка Сотирова, както и началникът на РИО Стара Загора Татяна Димитрова.

Дата

29 юни 2020
Expired!

Час

18:00 - 20:00

Място

Сградата на музея
Стара Загора
Категория
bg_BGБългарски
bg_BGБългарски