На 26 май 2023 г. в зала „Веселин Ханчев“ на Музей „Литературна Стара Загора“ бяха представени книгите „Камъчета под езика“ и „Девет“ на поета, преводача и литературоведа Марин Георгиев от известния поет, публицист и есеист – Бойко Ламбовски.

За столичните гости разказа пред публиката директорът на Музей „Литературна Стара Загора“ – Иван Матев, а самите те запознаха присъстващите със съдържателната и идейно-естетическа даденост на последните две книги от многогодишната авторската изява на М. Георгиев. Още повече, че сборникът „Девет“ е своеобразна лирическа преоценка на Марин-Георгиевата поезия! В многополюсната си интерпретация Бойко Ламбовски изтъкна непоклатимата документална основа в съжденията и заключенията на автора, особено що се отнася до мемоарното му изложение в „Камъчета под езика“. Лаконичната фраза на твореца „изхожда предимно от неговите лични спомени и наблюдения, с които той съумява да простреля и то небезболезнено съвременните ни представи за литературния процес“ –обобщи Ламбовски. Българската духовна действителност след средата на 70-те години на миналия век, та до наши дни е панорамно разтълкувана от Марин Георгиев в „Камъчета под езика“, чрез безбройните му персоналии. В книгата не е пощаден нито един от героите му, дори в личен план. При това авторът претендира за искреност и безпрекословна автентичност на изводите си. Дали е така времето ще покаже… Оценъчното слово на Бойко Ламбовски бе допълнено от разсъдъчното изказване на Георги Янев, бивш ръководител на музея „Гео Милев“, както и от естетико-обобщаващи реплики на литературния историк Иван Матев, домакин на творческата проява.

На събитието присъства г-жа Диана Атанасова – началник Отдел „Култура“ при Община Стара Загора, представители на Дружеството на писателите, на библиотеките „Захарий Княжески“ и „Родина“ и почитатели на творчеството на Марин Георгиев.

 

Информация: Музей „ЛСЗ“

bg_BGБългарски
bg_BGБългарски