На 28 февруари 2023 година в Регионална библиотека „Захарий Княжески“ бе представен Юбилеен сборник по повод 175 години от рождението на видния старозагорски възрожденец, писател, поет и държавник Даскал Петър Иванов( 1847 – 1927). За четвъртата книга от поредицата „Литературна Стара Загора“ говориха директорът на Музей „Литературна Стара Загора“ – Иван Матев и домакинът на проявата – директорът на Регионална библиотека „Захарий Княжески“ Надежда Груева. Г-н Иван Матев изтъкна множество любопитни факти за живота на Даскал Петър Иванов и епохата, в която той е творил. А Надежда Груева поясни каква е структурата на библиографската част на книгата. Сборникът е издание на Музей „Литературна Стара Загора“ и Регионална библиотека „Захарий Княжески“, реализиран с помощта на Община Стара Загора.

Иван Матев, литературен историк, критик и задълбочен изследовател на културния живот на Стара Загора, е автор на първия компонент от книгата, който включва монографията „Сълзите на Даскал Петър Иванов. Прозрения от Българското възраждане до наши дни“, както и на документалния илюстративен блок, представящ Петър Иванов в експозицията на Музей „Литературна Стара Загора“. В изданието, за първи път, се публикуват оригинални документи свързани със старозагорския възрожденец, и съхранени във фонда на Музей „Литературна Стара Загора“. Авторът, г-н Матев посвещава част от своето изследване и на държавните награди – ордени, медали и монаршески отличия, с които е удостоен Даскал Петър Иванов, като им прави пълен хералдически разбор, давайки културно-историческа и естетическа интерпретация на артефактите.

Актьорът Емил Гергов прочете спомен на поета Иван Мирчев за Даскал Петър Иванов, включен във финалната част на изследването. На събитието присъстваха почитатели на литературата, журналисти, общественици и представители на Община Стара Загора.

Изтегли книга:

Мария Танева

Музей „ЛСЗ“

Онлайн билети


This will close in 0 seconds

bg_BGБългарски
bg_BGБългарски